Langkah Mudah untuk Membuat Nasi Liwet Rice Cooker Anti Gagal
Adakah mudah untuk membuat periuk nasi satu-satunya yang lazat? Tercari-cari idea cara memasak Nasi Liwet periuk nasi melawan nasib malang yang dicari oleh ramai rakan sekeliling kita kali ini, mungkin salah seorang daripada anda. Ibu-ibu muda sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk mencari maklumat, contohnya, pada gambar. dan kali ini saya akan kongsikan resepi yang tidak rumit dan mudah untuk membuat Resepi Nasi Nasi Livet yang sedap. Jika tidak berfungsi dengan betul, hasilnya tidak akan menjadi lembut atau lazat. Walaupun periuk nasi Nasi Liwet yang sedap pasti ada aroma dan rasa yang membangkitkan selera kita.
Beberapa perkara mempengaruhi kesedapan Periuk Nasi Nasi Liwet, pertama mengikut jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin menyediakan Rice Chef Nasi Livet yang lazat di rumah, jangan risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Gambar periuk nasi Nasi Liwet yang boleh anda jadikan idea.
Jumlah hidangan yang boleh disediakan untuk memasak periuk nasi Nasi Liwet ialah 8 hidangan. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa memasak periuk nasi Nasi Liwet dianggarkan sekitar 45 minit.
Baca Juga
Berikut adalah beberapa petua dan petua praktikal untuk membuat pinggan tembaga siap Nasi Liwet. Anda boleh menyediakan nasi Livet menggunakan 12 jenis bahan dan 7 peringkat memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Aroma nasi segar yang lazat membuatkan semuanya jadi segar.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat periuk nasi Liwet:
- 5 cawan beras
- rempah ratus:
- 4 mentol
- 2 ulas bawang putih
- 6 kg daun salam
- 6 paun daun oren
- 2 biji serai, caprek
- 200 ml santan gelap
- Garam secukup rasa
- air secukupnya
- 1 sudu besar mentega
- 10 biji lada cayenne
Cara memasak periuk nasi Liwet
- Bilas beras. Untuk menunda.
- Cincang bawang besar dan bawang putih.
- Panaskan minyak. Masukkan rempah ke dalam puri. Bakar hingga naik bau. Kemudian masukkan lada kisar, daun bay, daun oren dan kulit limau. Kacau sekejap.
- Kemudian masukkan santan, kacau sentiasa dan masukkan sedikit air. Mendidih. Masukkan garam.
- Selepas mendidih, tuangkan ke dalam beras yang telah dicuci bersih. Gaul hingga rata. Masukkan air sukatan untuk memasak nasi.
- Nyalakan nasi di atas dapur dan masak sehingga nasi masak.
- Cubaan yang bagus.
Terima kasih kerana membaca resipi yang kami sajikan di halaman ini. Kami berharap penyediaan ringkas periuk nasi Nasi Liwet yang disebutkan di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan menarik untuk keluarga / rakan-rakan atau menjadi inspirasi untuk perniagaan kulinari anda sendiri. Semoga anda mendapati ia berguna dan bergembira!