Langkah Mudah untuk Membuat Nasi Liwet Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi untuk resipi nasi melekit yang unik? Resepi nasi likat yang sedap kini sedang dicari oleh segelintir masyarakat di kawasan kita, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang ramai telah pun menggunakan Internet pada telefon pintar untuk mencari maklumat tentang imej. Dan kali ini saya kongsikan tutorial cara membuat nasi yang ringkas supaya nasi yang ringkas tidak susah atau senang. Dalam proses yang lemah, hasilnya tidak akan mudah atau lazat. Walaupun nasi liwet yang sedap sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh menguji selera kita.
Terdapat banyak faktor yang lebih kurang mempengaruhi rasa Nasi Liwat, dari jenis bahan, pemilihan bahan segar, penyediaan dan perkhidmatan. Jika anda ingin membuat nasi lut yang sedap di rumah, jangan risau kerana jika anda tahu kaedah ini, hidangan ini boleh menjadi menyeronokkan. Berikut adalah gambar Nasi Liwet yang boleh anda gunakan sebagai preview.
Bilangan hidangan untuk menyediakan Nasi Lift ialah 5 kali ganda. Jadi pastikan perkhidmatan ini cukup baik untuk anda dan orang tersayang.
Nah kali ini di rumah kita cuba melakukan perkara yang berbeza. Berpegang kepada bahan-bahan yang mudah, makanan ini akan membantu menyihatkan badan dan keluarga anda. Anda boleh membuat Nasi Liwet dengan 10 bahan dan 6 langkah pemprosesan. Bagaimana untuk menyediakan hidangan.
Baca Juga
Nasi Liwet ini mudah dimasak dan sedap. Seluruh keluarga juga menyukainya. Makan nasi Liwet kosong memang sedap terutama dengan lauk kegemaran anda. Jadi teruskan menambah lagi.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Nasi Liwet:-
- 3-4 cawan sukatan beras
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji serai
- 2 daun salam
- 2 helai daun oren
- 3 sudu besar bunga lawang
- Minyak masak atau marjerin secukupnya
- garam secukupnya
- air yang mencukupi
Langkah-langkah membuat Nasi Liwet
- Basuh beras bersih. Letakkan dalam periuk nasi. Tambah air untuk sukatan. di tepi. Jangan masak dulu.
- Cincang bawang merah dan bawang putih. Lekatkan serai dan potong batang.
- Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng ikan bilis hingga kekuningan. di tepi.
- Tumis bawang merah dan bawang putih dalam minyak yang tinggal. Tumis hingga naik bau, kemudian masukkan serai, daun salam, dan daun oren. Gorengkan sedikit, kemudian masukkan kuali ke dalam periuk nasi dengan minyak. Masukkan sedikit garam (secukup rasa, tetapi jangan terlalu banyak, kerana ikan bilis akan dimasukkan kemudian). Campurkan rempah, kemudian masak nasi dalam periuk nasi seperti biasa.
- Apabila nasi hampir siap, kacau semula beras yang telah lepas dan masukkan batu medan goreng ke dalam periuk nasi. Teruskan memasak sehingga siap.
- Nasi mudah sedia untuk dihidangkan. Di sini saya tambahkan lauk-pauk berupa ayam campur lengkuas, tauhu tempe dan basem, ikan sumbat cili masin, dan tortilla yang dihiris. Jangan lupa hidangkan bersama sambal dan lalapan secukup rasa.
kenapa? Tidak mudah? Beginilah kami menyediakan Nasi Liwat yang boleh kami buat di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!